Gehoorbescherming

harde muziek

Gehoorbescherming is van groot belang voor muzikanten en ieder ander die regelmatig aan hard geluid staat blootgesteld. Veelvuldig blootstelling aan geluid met een hoog volume kan leiden tot permanente gehoorbeschadiging, zelfs een eenmalige blootstelling aan hard geluid, bijvoorbeeld tijdens een concert, kan al een permanente gehoorschade opleveren! Dit kan zorgen voor hinderlijke symptomen als oorsuizen, sis-, fluit-, brom- en pieptonen ook wel bekend als tinnitus (wiki). Zorg daarom altijd voor het gebruik van goede kwaliteit oordopjes.

Oordoppen zijn er in diverse soorten en maten. De professionele muzikant doet er goed aan te kiezen voor op maat gemaakte oordoppen (zgn otoplastieken). Deze oordoppen op maat sluiten perfect aan op de vorm van uw gehoorgang (die bij ieder mens verschillend is) en zorgen daardoor voor een hoger comfort en de best mogelijke gehoorbescherming. Daarnaast zorgen deze oordoppen voor een minimale vervorming van het geluid wat ze extra geschikt maakt voor muzikanten en muziekliefhebbers. Bij deze oordoppen op maat kun je kiezen voor een zachte of een harde variant, waarbij soepele oordoppen vaak comfortabeler zijn bij langdurig gebruik dan harde oordopjes. Dit type oordoppen kun je bij vrijwel iedere audiciën laten maken.

Wanneer je je gehoor echt wilt beschermen (en de geluidskwaliteit is minder van belang), dan kun je nog altijd het beste kiezen voor de bekende gele sponsachtige herriestoppers, of voor de wasbolletjes van Oropax. De wasbolletjes zijn wat minder bekend dan de herriestoppers. Ze sluiten de gehoorgang volledig af op een zeer comfortabele manier maar zijn wat lastiger in en uit te doen. Dat maakt ze vooral geschikt voor momenten dat je langer bescherming nodig hebt bijvoorbeeld tijdens het slapen. Benieuwd naar de status van je gehoord? Test je gehoor gratis op de oorcheck website.